MED:
Eventyret «Den stygge andungen» handler om en andunge som kommer til verden og finner ut at han ikke er akseptert. Vi følger ham på hans første dag i andegården, hvor han blir møtt med hån fra de andre dyrene fordi han ser annerledes ut. Han er stor og stygg, og det vil ikke dyrene på gården godta. De dytter og slår ham, hånen øker, og til slutt snur til og med hans egen mor seg mot ham.
En dag blir det for mye for den stygge andungen og han bestemmer seg for å rømme. Alene i verden møter han mange utfordringer, men når vinteren blir til vår oppdager den stygge andungen at han faktisk er en vakker svane, og at det er i svaneflokken han hører til.
Og der blir han endelig akseptert.
H.C. Andersen skrev eventyret «Den stygge andungen» i november 1842 og det er fortsatt like aktuelt. Det kan leses på mange ulike måter; om å bli holdt utenfor et fellesskap av for eksempel seksuelle eller rasemessige årsaker, men også hvis man har en funksjonsnedsettelse eller bare er annerledes, og derfor må kjempe for å bli akseptert.
Regissør Thea Elisabeth Skallevolds visjon er å skape en forestilling som ikke bare appellerer til barn, men også til voksne, søsken og besteforeldre slik at det blir en felles opplevelse for alle.
«Alle trenger til fantasi. Spesielt når livet blir vanskelig. Som det blir, av og til. Vi vil invitere barn og voksne inn i et poetisk, lekent og magisk univers.»
– Thea Elisabeth Skallevold, regissør
Teater Manu kaller seg hele Norges tegnspråkteater, og har gjennom 15 års drift utviklet seg til å bli et veldrevet institusjonsteater. Som et turnerende, profesjonelt teater har det fått anerkjennelse både nasjonalt og internasjonalt. Forestillingene fra Teater Manu er tilpasset hørselshemmede, men siden teatret også tar i bruk stemmeskuespillere er Den stygge andungen like tilgjengelig for hørende.
-Tegnspråket er det største minoritetsspråket i Norge, og det er en berikelse for oss hørende å oppleve scenekunst på tegnspråket premisser. Det sier Janne Langaas, som er teatersjef ved Teater Manu. Fra 2011 og ut 2019 hadde hun samme stilling ved Teater Innlandet. -For meg er det ekstra stas å sende en forestilling til Hamar kulturhus og Teater Innlandet scene, sier hun.
H.C. Andersen skrev eventyret «Den stygge andungen» for 180 år siden, og det har paralleller til mye av det mange opplever i dag. At det fortsatt er en aktuell problemstilling viser hvor viktig kraften av god litteratur er. – Denne kraften vil Teater Manu gjerne vise fram også på scenen, sier Janne Langaas.
VARIGHET: Ca. 55 minutter
PASSER FOR: Familier og barn fra 5 år og oppover
PERIODEN: 6. november-6. november 2022
Del med en venn