Til toppen
Portrett teatersjef Thorleif Linhave Bamle
bilde bilde

Del med en venn

Når det først går til helvete, kan vi like godt le hele veien

Kjære publikum.

Velkommen til en fest av et undergangsepos med ekte norsk olje på tanken!

Kultklassikeren Salamanderkrigen av Karel Čapek ble utgitt i 1936. Den fortalte på en allegorisk måte hvilke forferdelige hendelser Europa stod overfor. Det var et mørkt og dystopisk fremtidsbilde Čapek hadde skapt.

Vi befinner oss alltid i en mellomkrigstid, og menneskeheten har vist en forbløffende evne til å gjenta seg selv. Romanen fra 1936 er dessverre treffende aktuell også i vår tid, og kan kanskje minne oss om noen viktige verdier vi ikke har råd til å gi avkall på. Det er en fantasirik fortelling som tar for seg menneskenes overforbruk av ressurser og av billig arbeidskraft – gjennom vår umettelige sult på rikdom og bekvemmelighet. Romanens hovedhandling peker direkte mot vår tids miljøkrise og økonomiske forskjeller. Vi utnytter fattige og overlater tenkning til kunstig intelligens.

Salamanderne har ingen kunst: De er ikke tynget ned av idiotiske idealer, inntørkede tradisjoner og hele dette kjedelige tullet som kalles poesi, musikk, arkitektur og filosofi …

I effektiviteten navn og et økonomisk perspektiv, er det bare det som gir umiddelbar avkastning som synes å ha en verdi. Hva som eventuelt går tapt for mennesket og samfunnet er av mindre betydning. På linje med bokens utvikling, har dagens samfunn svært liten plass til kunst, idealer, poesi, musikk, filosofi … Det som på mange måter gjør mennesket unikt, finnes det stadig mindre plass til.

Bare på grunn av grådighet, på grunn av velstanden vår. Vet du hvem som finansierer denne Verdens Ende, denne nye Syndfloden? Alle fabrikker. Alle banker. Alle stater. … Jeg skulle bare ønske at barna vil tilgi oss.

Lyder det dystert? Når Ole Johan Skjelbred har valgt å flytte handlingen til vår region, og løfter fortellingens humor og absurditet, tror jeg likevel du vil få en morsom og ettertenksom kveld i teatret. Når det først går til helvete, kan vi like godt le hele veien.

Varmt velkommen til Teater Innlandet.

Thorleif Linhave Bamle – teatersjef

Arrangørweb