MED:
– Hvorfor hjelper du meg, egentlig?
– Fordi.
– Fordi?
– Fordi du trenger det.
Få bomme en er et intenst, styggvakkert drama med krigens klaustrofobiske kaos som bakteppe.
Midt i det mørkeste marerittet møtes to unge mennesker – og begynner å drømme.
Teater Innlandet er stolt av å presentere Daria Glenters Få bomme en; et trassig, hissig drama om den dypt nødvendige og menneskelige motstandskraften mot krig og ødeleggelse.
Lytt på denne podkasten, der Daria snakker om forestillingen i samtale med Jørgen Strickert.
Les også Hamar Arbeiderblads intervju med Daria Glenter.
***
Begrenset antall plasser!
NB! Vi gjør oppmerksom på at det røykes urtesigaretter på scenen under forestillingen.
Publikumsplassene er satt opp rundt og tett på scenen.
Opplev mer! Teatersalong: Dilemmaer i krig og fred 5. mai. Les mer her
Forestillingen skal på turné i Innlandet fra 14. september til 8. oktober.
Scenografi, rekvisitter og kostymer er produsert ved teatrets kostymeavdeling og verksteder.
Daria Glenter har vært tilknyttet Teater Innlandet som husdramatiker gjennom talentprogrammet TI Ung, og har allerede stått bak forestillingene Oksesult (2021) og Krigens enetale (2022). Få bomme en er Darias helaftens dramatikerdebut.
VARIGHET: Cirka 1 time og 10 minutter
PASSER FOR: Unge voksne og voksne
Kjærlighet i krig
«Anslaget er gjort. Vi forstår. Vi skjønner hvor vi er fanget. Midt i den verste situasjon. Krig. Og ganske snart kommer en femte person inn i bildet, plutselig: blodig og aggressiv.
Vi skal inn til margen.
Kjærlighet i krig, går det an?
Finurlig, det er hva dette er. Så mange elegante «turnovers», overraskelser, fysiske små grep – som blir så store, der vi klamrer oss fast til trebenkene.
Så kaldt. Så guffent. Og så ender vi likevel i varmen, i et kammerspill, på en mikroscene, på 1 x 1,5 meter, med de to, Ksenia (Sofie Huijs) og Kaia (Julie Bjørnebye) – hvor de sakte, men sikkert trekkes mot hverandre.
Så nære. I det mest grufulle.»
«Jeg liker de korte linjene, roen i framførelsen, tålmodigheten til å vente litt, gi oss et par sekunder mellom replikkene – og det samme i sceneskiftene, la mørket ligge litt, ikke stresse – men la oss lide i uvissheten.
Hele vegen.
Nerven spent – som en streng.»
En svært modig kjærlighetshistorie
«Stygt, rått og romantisk fra krigens mørkeste kjeller. Kan forelskelse vokse frem blant spy, bæsj og biologiske våpen? Daria Glenter har skrevet et styggromantisk teaterstykke fra et bomberom.»
«… en svært modig kjærlighetshistorie. Modig fordi den setter spørsmål ved hvor man har lojaliteten i en krigssituasjon. Er den hos vennene dine? Hos landet ditt? Eller er det hos geriljasoldaten som du forelsker deg i gjennom et avgjørende øyeblikk?»
«Glenter har sagt at krigen foregår i et alternativt univers, av respekt for den reelle krigen. Selve krigssituasjonen blir dermed mer av en tilstand enn en sannsynlig konflikt.
Det er synd, for jeg tror Daria Glenter har mot og evner til å løfte ukrainakrigen opp på scenen. Hun kunne gitt oss et annet blikk på en krig de fleste kjenner fra nyhetene. Og hun kunne tvunget publikum til å ta stilling til en kjærlighetshistorie på tvers av våre fiendebilder.»
«Regissør Fredrik Longva lykkes med følelsen av uro, men det er mye i regien som gjør teaterstykket unødvendig vanskelig å henge med på. Skjønt, alt dette er detaljer når man ser hele teaterprosjektet under ett.»
Eit intenst drama
«Dette tette og intense samspelet mellom Sofie Huijs og Julie Bjørnebye er eit skikkeleg høgdepunkt, og syner overtydande og tydeleg at bak krigens retorikk, fiendskap og helvete er det heilt vanlege menneske med sine like vanlege kjensler det hele dreier seg om.»
«Regissør Fredrik Longva har, saman med scenograf Norunn Standal, vald ei løysing der scena er ei lita, kvadratisk plattform og der publikum sit på alle fire sider, og tett på. Det skapar ein nærleik som blir både påtrengjande og nesten ubeghageleg, men som gjer at det er umogeleg å ha eit distansert forhold til det som skjer.»
«Den scenografiske løysinga er ikkje heilt vellukka. At vi kjem så tett på, er eit godt val. Men den høge plattforma gjer at aktørane må klatre opp og ned av scena, og det er forstyrrande. (…) Trass i desse innvendingane er «Få bomme en» blitt ei sterk framsyning, der framifrå og tett ensemblespel frå dei fem aktørane blir toppa av Julie Bjørnebye og Sofie Huijs i den intense finalen.»
PERIODEN: 27. april-13. mai 2023
Del med en venn